Albánská kuchyně: vyzkoušejte její zajímavé chutě
Albánská kuchyně není nijak zvlášť známá, ale je velmi chutná a zdravá. Najdeme v ní vlivy balkánských kuchyní, jako např. řecké, bulharské, černohorské, turecké, ale i italské. Základními surovinami albánské kuchyně jsou ryby a mořské plody, maso (především skopové, telecí a vepřové), čerstvá zelenina, bylinky (např. bazalka, tymián, rozmarýn, máta, oregano), ořechy, obiloviny, mléčné výrobky i olivový olej. Oblíbeným způsobem úpravy pokrmů je v Albánii grilování.
Ochutnejte tradiční jídla albánské kuchyně
Které speciality a jídla albánské kuchyně stojí za to vyzkoušet?
- Byrek - plněný koláč z křehkého filo těsta s masem, špenátem nebo sýrem, prodává se v pouličních občerstveních a pekárnách
- Conlek - dušené jehněčí maso s cibulí
- Fergesë - jeden z albánských národních pokrmů, dušená kuřecí játra či maso na zelenině s místním sýrem gjizë, existuje i vegetariánská varianta pouze ze zeleniny a sýru
- Qofta - smažené kuličky z mletého skopového nebo jiného masa
- Pacë koke – vývar ze skopové hlavy
- Paidhaqe – grilovaná skopová žebírka
- Shish kebab - marinované maso grilované na špejli s cibulí
- Tavë kosi - národní albánské jídlo, jehněčí nebo skopové maso pečené s rýží a jogurtem
- Turli - dušená zeleninová směs
- Yaprak - plněná zelenina nebo vinné listy s rýží či masem
K téměř všem pokrmům v Albánii dostanete zeleninový salát (obvykle z rajčat, oliv, okurky a papriky, olivového oleje, octu a soli) a albánský chléb bukë. Časté jsou různé jogurtové zálivky a omáčky.
Oslaďte si život albánskými dobrotami
Také mezi sladkostmi albánské kuchyně najdeme byrek, v tomto případě je však koláč z tenkého filo těsta připraven na sladko s medem, fíky či jinou náplní. Dalšími typickými albánskými dezerty z filo těsta jsou tulumba (smažené válečky polévané sirupem), baklava (vrstvený zákusek s oříšky a medem) a kadaif (tenké nudle smotané do klubíčka, ohřívané na másle a polité medem nebo sladkým sirupem). V Albánii stojí za ochutnání také další balkánské dezerty, jako např. halva (zákusek ze sezamových semínek či mouky, medu, sušeného ovoce a ořechů) a lokum (sladké želé).
Vyzkoušejte albánský koňak a další nápoje
Mezi nejznámější alkoholické nápoje albánské kuchyně patří albánský koňak. Ochutnejte např. slavný Skënderbeu. Z alkoholických nápojů je v Albánii oblíbená ještě vinná pálenka raki. Výtečné je albánské víno, například merlot či cabertnet. Pokud budete chtít ochutnat místní pivo, zvolte značky Tirana nebo Korca. Pozor: pivo má v Albánii slabě nasládlou chuť.
Z teplých nápojů mají Albánci rádi tureckou kávu připravovanou v džezvě, kterou však nejprve smíchají s cukrem. Káva je velmi silná a sladká.
Co by vás mohlo dále zajímat
- Vyberte si z naší nabídky zájezdů do Albánie a zjistěte vše zajímavé o této zemi.
- Informujte se o průměrných cenách potravin v Albánii.
- Přečtěte si také základní informace o Albánii.
- Podívejte se na další speciality zahraničních kuchyní.
- Pokud milujete kulinářské zážitky, přečtěte si o gastroturistice.