Ochutnejte tradiční bulharskou kuchyni
Bulharská kuchyně je výrazně ovlivněna kuchyní řeckou a tureckou. Mezi typické suroviny místní kuchyně patří čerstvá zelenina (především rajčata a papriky), ovčí sýry, hovězí, vepřové a kuřecí maso a ryby a mořské plody. Důležitou součástí bulharských jídel je koření (např. známá čubrica - směs saturejky a pálivých papriček). Bulharská kuchyně je obecně považována za velmi chutnou, pestrou a zdravou. Díky množství zeleniny a salátů, masa a ryb i mléčných výrobků je bulharská kuchyně velmi výživná a lehko stravitelná.
Mezi nejtypičtější bulharské předkrmy patří polévky, saláty a sýry.
Sýry bývají převážně měkké ovčí nebo kravské, ale setkáme se i s tvrdým sýrem kaškaval, který Bulhaři rádi jedí smažený.
Oblíbenou bulharskou polévkou je tarator (studená polévka z jogurtu, okurky, vlašských ořechů dochucená česnekem a koprem). Další známé bulharské polévky jsou fazolová (bob čorba), dršťková (škembe čorba), čočková polévka (lešta čorba) a hovězí vývar (telčsko vareno).
Ze salátů jedí Bulhaři nejčastěji šopský salát (nakrájená čerstvá okurka, rajčata, paprika a balkánský sýr), dále rajčatový, okurkový, paprikový (pečené papriky a česnek) nebo ovčácký salát (sýr, vajíčka a fazole). Oblíbené jsou také předkrmy, které kombinují sýry a zeleninu - např. papriky plněné sýrem, bramborové hranolky se sýrem apod.
Vyzkoušejte typická bulharská jídla
Mezi jídla, na která v Bulharsku narazíte nejčastěji, patří:
- Burek - křehké těsto plněné masem, sýrem či špenátem
- Banica - slaný koláč z listového těsta sypaný sýrem
- Gjuveč - zapečené maso se zeleninou
- Kebabčeta - grilované šišky z mletého masa
- Kebab - postupně odkrajované plátky pečeného nebo grilovaného masa
- Kofte - grilované karbanátky z mletého masa
- Musaka - pečený lilek s mletým masem a bešamelem
- Sarma - plněný zelný nebo vinný list
- Sirene po šopski - zapečená zelenina se sýrem a vejcem
- Šašlik - masovo-zeleninový špíz
- Ryby a mořské plody - např. makrela, sleď na rožni, žraločí filé, pražené caci, chobotničky, raci, krabi, mušle - v různých úpravách - grilované, pečené, dušené či obalené v těstíčku
Oslaďte si život dezerty bulharské kuchyně
Nejznámějším bulharským dezertem je baklava (sladkost z ořechů, mandlí, medu a sezamu). Bulhaři velmi rádi mlsají také palačinky, tolumbi (smažené válečky se sladkým sirupem), zmrzlinu a čerstvé ovoce. Pro Bulharsko je typický místní jogurt, který Bulhaři exportují do celého světa. Je nakyslý, působí blahodárně na trávení a podává se často s medem.
Po jídle si Bulhaři rádi dopřávají silnou kávu. V Bulharsku se pije převážně espresso. Z nealkoholických nápojů se dále pijí ovocné šťávy (malinová, jablečná, jahodová), minerální vody z horských pramenů a limonády známých značek.
Alkoholickým nápojům vévodí v Bulharsku víno a pivo. Bulharské červené víno je vyhlášené po celé Evropě (např. Cabernet Sauvignon, Gamza, Kadark, Mavrud, Melnik a Merlot). Z bílých vín doporučujeme Dimjat, Chemus, Misket, Sofie a Tamjanka. Dobré místní pivo je např. Astika, Kamenitza, Ledenika, Zagorka a Burgasko pivo. Jako aperitiv pijí Bulhaři rakiji (ovocná pálenka). Z alkoholických nápojů je oblíbená také Mastika (anýzový likér) a Menta (mentolový likér).
Co by vás mohlo o Bulharsku dále zajímat
- Informujte se o průměrných cenách stravování v Bulharsku.
- Přečtěte si také základní informace o Bulharsku.
- Podívejte se na rady, kam se v Bulharsku podívat.
- Informujte se o počasí v Bulharsku.