Vyzkoušejte dobroty černohorské kuchyně
Černohorská kuchyně má typický charakter balkánské kuchyně. Mezi tradiční suroviny v Černé Hoře patří čerstvá zelenina, sýry, skopové, jehněčí, hovězí maso a ryby a mořské plody. Černohorská kuchyně je jiná ve vnitrozemí a v přímořských oblastech. Na pobřeží se místní kuchyně podobá středomořským kuchyním, dominují jí ryby a mořské plody, zatímco ve vnitrozemí se jedí spíše pokrmy z masa, mléčných výrobků (především ovčích sýrů) a obilnin.
Mezi menší černohorská jídla řadíme především zeleninové saláty a polévky. Nejoblíbenějším salátem je balkánský salát (z rajčat, okurek a balkánského sýru). Černohorci zbožňují také olivy. Polévkám se říká čorba. Vyhlášená je například tzv. riblja čorba (rybí vývar s rýží). Černohorci mají velice rádi sýry. Nejoblíbenější je njegušský sýr.
Ochutnejte tradiční černohorské pokrmy
Mezi jídla, na která v Černé Hoře narazíte nejčastěji, patří:
- Burek - nekvašené filo těsto plněné masem, sýrem či špenátem
- Ćevapi - grilované mleté maso ve tvaru šišek podávané s cibulí
- Džigerica - grilovaná játra
- Jagnjetina u mlijeku - jehněčí maso vařené v mléce s kořenovou zeleninou
- Japrak - plněný zelný nebo vinný list
- Kačamak - kukuřičná kaše s rozmačkanými bramborami
- Kajmak - krémový produkt z kravského mléka podobný sýru
- Musaka - pečený lilek s mletým masem (většinou jehněčím) a bešamelem, obvykle se přidávají i brambory a rajčata
- Pljeskavica - grilované mleté maso ve tvaru placky
- Pršut - tenká sušená šunka (nejvyhlášenější je z vísky Njeguši v pohoří Lovćen)
- Ryby a mořské plody - úprava ryb probíhá grilováním, vařením a dušením. Výtečné jsou např. grilované olihně a ze sladkovodních ryb kapři a úhoři ze Skadarského jezera.
Oblíbenými přílohami v Černé Hoře jsou pita chléb (lepinja) a zeleninové saláty. K většině jídel nesmí chybět ani vyhlášený ajvar na dochucení (ostrá pasta z červených paprik, lilků, chilli a česneku) či již zmíněný kajmak.
Zakončete hodování sladkou tečkou
Podobně jako v ostatních balkánských zemích i v Černé Hoře narazíte především na zákusky typické pro balkánskou kuchyni. Jde o baklavu (sladkost z křehkého těsta s ořechy, mandlemi a medem), priganici (smažený zákusek z kynutého těsta zalitý medem) a tulumbu (smažené válečky z nekvašeného těsta polité sirupem). Z ovoce je oblíbené především hroznové víno a fíky.
V Černé Hoře jistě narazíte na rakiji (pálenku z hroznů), kterou místní obyvatelé velmi rádi pijí a nalévají svým hostům. Považují ji za všelék. Nejoblíbenější značkou rakije je Prvijenac. Kromě rakije z vína se v Černé Hoře vyrábí také pálenka z hrušek (kruška) a ze švestek (šljivovica). Dále je zde oblíbený balkánský Pelinkovac (likér z pelyňku). Černá Hora se pyšní výborným pivem. Ochutnejte především vyhlášenou značku Nikšičko. I černohorské víno je velmi chutné. Doporučujeme bílé víno Krstać a červené víno Vranać.
Z nealkoholických nápojů určitě vyzkoušejte kávu. Podává se zde silná slazená turecká káva v džezvě. Dále stojí za ochutnání místní ovčí mléko, které je v Černé Hoře oblíbené a skvěle vás osvěží a zasytí.
Co by vás mohlo o Černé Hoře dále zajímat
- Informujte se o průměrných cenách stravování v Černé Hoře.
- Přečtěte si také základní informace o zemi.
- Podívejte se na praktické rady pro cestu do Černé Hory.
- Informujte se o počasí v Černé Hoře.