Pochutnejte si na chorvatských specialitách
Chorvatská kuchyně je velmi pestrá, zdravá a chutná. Je ovlivněna kuchyní italskou, tureckou, rakouskou i maďarskou. Kuchyně jednotlivých chorvatských oblastí se od sebe může výrazně odlišovat, takže se zaměřte na regionální speciality dle destinace, ve které se nacházíte. Typickými surovinami chorvatské kuchyně je jehněčí, skopové a telecí maso, luštěniny, obiloviny, čerstvá zelenina a ryby a mořské plody (především na pobřeží). Na své dovolené neopomeňte ochutnat právě pokrmy z darů moře, kterými je chorvatská kuchyně vyhlášená.
Typickým chorvatským "malým jídlem" je pršut podávaný s ovčím sýrem a olivami. Pršut, sušená šunka z vepřové kýty, patří mezi národní chorvatská jídla. Velkou specialitou je také zmíněný ovčí sýr z Pagu "paški sir", který má jedinečnou chuť díky trávě na ostrově Pag, kterou zdejší ovce spásají. Mezi předkrmy můžeme zařadit také polévky. Nejznámější polévkou je tzv. maneštra. Jde o zeleninový vývar, který se liší dům od domu. Většinou se připravuje z brambor, fazolí, kukuřice i hlávkového zelí. Často se do něj přidává slanina.
Vychutnejte si speciality chorvatské kuchyně
Mezi pokrmy, které v Chorvatsku stojí za to vyzkoušet, patří:
- Plody moře - např. krabi, ústřice, chobotnice, sépie, humři, langusty
- Maso - nejčastěji skopové, telecí a jehněčí pečené na rožni nebo připravované jako guláš
- Ryby - podávají se grilované, dušené se zeleninou a bylinkami nebo vařené, např. parmice, pražman, mořský ďas
Jako příloha se k jídlům podává bílý chléb, zeleninové směsi (rajčata, papriky, fazolky, hrášek, listová zelenina mangold, zelí, mrkev, květák apod.), vařené brambory nebo rýže.
Dopřejte si chorvatské sladkosti
Ochutnejte populární chorvatské sladkosti, mezi které patří fritule (pečivo smažené v oleji podobné našim koblihám), kroštule (smažené odpalované těsto), krokanat (mandlovo-karamelové křupky) a rožata (pudinkový dezert s karamelem). Velké oblibě se v Chorvatsku těší také zmrzlina (sladoled), zmrzlinové poháry, ovocné saláty, různé dorty a palačinky.
Alkoholické nápoje
Z chorvatských alkoholických nápojů lze doporučit především výborné víno. Z bílých vín vyzkoušejte například Pošip a Grk, z červených Teran, Dingač, Postup a Graševinu. Víno se často podává s vodou nebo sodovkou jako vinný střik. Z piv jsou nejlepší značky Ožujsko a Karlovačko. Co se týče ostatního chorvatského alkoholu, vyzkoušejte například tzv. lozovaču (pálenku z hroznů), travaricu (bylinný likér), maraschino (višňový likér s medem), mastiku (destilát z anýzu) či pelinkovac (bylinný likér). Nenechte si ujít chorvatský sorbet, výtečný sladký osvěžující nápoj ze zmrzliny, šťávy z pomerančů a sektu.
V Chorvatsku se z nealkoholických nápojů pijí především minerální vody, ovocné šťávy a limonády. Samozřejmostí je káva, která se podává velice silná. Nejčastěji se v Chorvatsku setkáte s espressem.
Co by vás mohlo dále zajímat
- Informujte se o průměrných cenách stravování v Chorvatsku.
- Přečtěte si také základní informace o zemi.
- Inspirujte se, kam se v Chorvatsku podívat.
- Podívejte se také na počasí v Chorvatsku.