Ochutnejte tradiční egyptskou kuchyni
Egyptská kuchyně je kuchyní arabskou obohacenou o osmanské a britské vlivy. Mezi typické suroviny místní kuchyně patří čerstvá zelenina, rýže, pšenice, jehněčí, kozí, skopové a drůbeží maso a ryby a mořské plody. Z důvodu arabské kultury a náboženství je zde vyloučena konzumace vepřového masa a pití alkoholu.
Věděli jste, že Egypťané si přejí dobrou chuť po jídle? Až po skončení konzumace uslyšíte "hanían" vězte, že vám právě někdo popřál dobré chutnání.
Začněte den egyptskou snídaní
Typická egyptská snídaně se skládá z vajec, fazolí a zeleniny. V hotelech a turistických zařízeních však samozřejmě dostanete možnost nasnídat se pečiva, džemů, sýrů, ovoce i ostatních pro nás známých snídaňových pokrmů.
Mezi tradiční egyptské předkrmy patří smažená, grilovaná či nakládaná zelenina. Oblíbeným prvním chodem jsou polévky, např. molokhia (kořeněný zeleninový vývar z rostliny molokhia podobné špenátu), šorbat adas (čočková polévka), dále plněná zelenina, např. warak ajnab (plněné vinné listy) či bámja (plněné paprikové lusky).
Vyzkoušejte typické egyptské pokrmy
Mezi jídla, na která v Egyptě narazíte nejčastěji, patří následující pokrmy:
Oslaďte si život dezerty egyptské kuchyně
Nejznámějším egyptským dezertem je baklava (sladkost z ořechů, mandlí a medu), basboussa (sladký krupicový koláč), kunafa (nudlový koláč s ořechy a medem), mahalabeja (mléčný dezert a ořechy), om ali (rýžový nákyp s mlékem, ořechy, skořicí a rozinkami) a atayef (smažený dezert s náplní). Mezi sladké svačinky můžeme zařadit také ovoce. V Egyptě se jí především datle, fíky, banány, guava a pomeranče.
Zapijte jídlo tradičními egyptskými nápoji
kávu, která je velmi sladká a často kořeněná kardamomem.Oblíbeným teplým nápojem je také čaj (černý, mátový). Zvláštním typem čaje je tzv. karkade (ibiškový čaj, který se podává teplý nebo studený).
Z alkoholických nápojů doporučujeme místní pivo Stella local nebo černé pivo Marzen. Egyptské víno dobře poznáte podle lokálního názvu - např. Cleopatra nebo Pharaon. Zajímavým egyptským alkoholem je datlová brandy a takzvaný zibib (alkohol z hroznových slupek, který je dochucený anýzem).
Velice oblíbené jsou ovocné šťávy vymačkané z čerstvého ovoce (např. banánová či mangová).
Co by vás mohlo o Egyptě dále zajímat
- Informujte se o průměrných cenách stravování v Egyptě.
- Přečtěte si také základní informace o Egyptě.
- Informujte se o počasí v Egyptě.