Filipínská kuchyně: ochutnejte netradiční speciality
Filipínská kuchyně vychází díky historickým vlivům z asijské (indonésko-malajské, čínské, japonské) a evropské (především španělské) kuchyně. Ve filipínské kuchyni se setkáte hlavně s pokrmy sestávajícími z masa, ryb či mořských plodů s rýží nebo nudlemi a zeleninou. K přípravě omáček se využívá kokosové mléko. Oblíbenou úpravou masa a ryb je zde grilování, přílohy se často smaží. Na Filipínách se pokrmy jedí pouze lžící a vidličkou podobně jako jinde v jihovýchodní Asii. Mimo turistické oblasti je obvyklé jíst pouze rukama. Jídlo na Filipínách se servíruje klasicky na talíři nebo banánovém listě. Filipínskou kuchyni ochutnáte v pouličních občerstveních nebo v restauracích, které mají velmi příznivé ceny.
Typická hlavní jídla filipínské kuchyně
Které pokrmy filipínské kuchyně stojí za to vyzkoušet?
- Adobo - dušené vepřové či kuřecí maso s česnekem, octem, sójovou omáčkou a kořením
- Balut - vejce s viditelným zárodkem, filipínská specialita údajně podporující plodnost
- Kare-kare - hovězí maso s arašídovou omáčkou a zeleninou
- Lechon - grilované sele, patří mezi sváteční jídla
- Longganisa - filipínská klobáska
- Lumpia - smažené jarní závitky plněné masem a zeleninou
- Nilaga - polévka z vepřového nebo hovězího masa a zeleniny
- Pancit palabok - smažené nudle s vepřovým nebo kuřecím masem, zeleninou, vejcem či jinými ingrediencemi
- Puchero - hovězí nebo vepřové maso v rajčatové omáčce s banány
- Pulutan - jednohubky podobné španělskému tapas, podávají se k nápojům v restauraci
- Relleno - nadívané kuře, tradiční sváteční jídlo
- Sinigang - nakyslá polévka s masem, mořskými plody či rybou ochucená kořením
Kromě hlavních jídel si Filipínci během dne dávají tzv. merenda - jde o svačinky v podobě různých rýžových, masových nebo rybích jednohubek atd. Tradiční přílohou filipínské kuchyně je rýže. Často se zde setkáte také s nudlemi, sladkými brambory camote i chlebem, což není v ostatních asijských zemích typické.
Sladká tečka v podobě filipínských dobrot a ovoce
Populárním dezertem filipínské kuchyně je tzv. halo halo (zmrzlina nebo ledová tříšť s ovocem, fazolemi a kukuřicí politá mlékem) a buko pie (kokosový koláč). Filipínské sladkosti jsou převážně z oslazené rýže, ovoce nebo zmrzliny. Setkáte se zde však také s moučníky evropského původu, např. ensaimada (sladké máslové buchtičky plněné sýrem) nebo pudinkovým dezertem zvaným flan.
Mezi sladkosti můžeme zařadit také tropické ovoce, které má na Filipínách opravdu lahodnou chuť. Vyzkoušejte například mango, ananas, papáju, banány, citrusové plody a filipínské exotické ovoce zvané tarap.
Vyhlášené nápoje filipínské kuchyně
Národním nápojem Filipín je pivo. Doporučujeme ochutnat především značky San Miguel a Red Horse. Výtečný je také místní rum značky Tanduay. Za ochutnání stojí i basi (nápoj ze šťávy drcené cukrové třtiny, který je vzdáleně podobný bílému vínu). Z dalších alkoholických nápojů zmíníme palmové víno tuba, rýžové víno tapuy, místní gin ginebra a kokosový nápoj lambanog. Filipínská kuchyně nabízí opravdu mnoho druhů zajímavých alkoholických nápojů.
Z nealkoholických nápojů jsou na Filipínách k dostání především ovocné džusy, kokosové mléko a limonády světových značek. Z místních šťáv a džusů vyzkoušejte např. buko (kokosový džus) či calamansi (citrusový džus).
Co by vás mohlo dále zajímat
- Vyberte si z naší nabídky zájezdů na Filipíny a zjistěte vše zajímavé o této zemi.
- Informujte se o průměrných cenách potravin a pokrmů v restauracích na Filipínách - jsou velmi výhodné!
- Přečtěte si také základní informace o Filipínách.
- Podívejte se na další speciality zahraničních kuchyní.
- Pokud milujete kulinářské zážitky, přečtěte si o gastroturistice.