Ochutnejte nejlepší speciality kapverdské kuchyně!

Pro kapverdskou kuchyni jsou charakteristické následující suroviny: ryby (např. tuňáci), mořské plody (humři, raci, krabi, krevety, chobotnice, ústřice, langusty), maso (především hovězí a vepřové), rýže, kukuřice, fazole, zelenina a tropické ovoce. Kapverdská kuchyně je ovlivněna zejména kuchyní portugalskou, najdeme zde však i africké a brazilské vlivy. Jelikož jsou Kapverdské ostrovy poměrně silně turistické, funguje zde mnoho podniků zaměřených na evropskou či americkou kuchyni, takže kromě kapverdských jídel si pochutnáte také na klasických hamburgerech, hranolkách, pizze apod.

Cachupa
Národní jídlo Kapverd: cachupa v tradiční kamenné nádobě

Tradiční kapverdská jídla

Mořské plodyKterá jídla kapverdské kuchyně stojí za to vyzkoušet?

  • Cachupa - národní jídlo Kapverd složené z kukuřice, fazolí, sladkých brambor, zelí, dýně, případně masa nebo ryb
  • Caldo de peixe - rybí polévka
  • Canja - pokrm podobný vývaru připravovaný tradičně v jednom hrnci, např. kuřecí, langustový apod., podávaný s rýží
  • Croquetes de peixe - smažené bramborovo-rybí krokety
  • Feijăo longo - pokrm z dušených fazolí
  • Feijoada - kapverdské jídlo podobné cachupě založené na fazolích s masem či klobásou
  • Moreia - pokrm z murény, obvykle smažené kousky ochucené malaguetou
  • Prato de mariscos - talíř s mořskými plody
  • Tchassina - solené kozí maso

Kapverdská jídla jsou často dochucována tzv. malaguetou (pikantní dochucovadlo). Přílohou k jídlům bývá obvykle rýže nebo zeleninová směs.

Kapverdské dezerty: pudinky, zmrzlina a ovoce

Obyvatelé Kapverdských ostrovů jsou milovníci zákusků a sladkostí. Ochutnejte např. jejich doce de papaia (moučník z kousků slazené papáji), pudim flan (pudink ve tvaru bábovky s karamelem, který pochází z Portugalska), filhoses de banana (smažené placky či válečky z banánové směsi) nebo gelado de bolacha (zmrzlina ze slazené smetany a mléka s kousky sušenek). Výtečné a sladké je také místní ovoce, jako např. banány, kokosy, manga, papáje a další exotické ovoce.

OvoceNápoje kapverdské kuchyně: grogue, víno a džusy

Na Kapverdských ostrovech vyzkoušejte z tradičních alkoholických nápojů místní grogue (pálenka z cukrové třtiny), dále míchané koktejly z grogue nebo pontche (obdoba grogue s přidáním třtinového medu). K zapití kapverdských jídel doporučujeme lahodná portugalská i kapverdská vína. Také o kvalitní pivo (např. kapverdská Strela či portugalské Sagres) není na Kapverdských ostrovech nouze. Co se týče nealkoholických nápojů, nejlepší jsou bezesporu čerstvé ovocné džusy. Z horkých nápojů Kapverďané pijí kávu i čaj.

Ovocné drinkyCo by vás mohlo dále zajímat