Marocká kuchyně: tajin, kuskus a voňavé koření
Marocká kuchyně je velice rozmanitá a její pokrmy jsou jedinečným mixem vlivů arabské, berberské a evropské kuchyně. Základními surovinami marocké kuchyně jsou drůbeží, skopové a velbloudí maso, luštěniny, obiloviny, rýže, zelenina a ovoce i ořechy. Pro marockou kuchyni jsou typická výrazně kořeněná jídla. Používá se zde koriandr, šafrán, římský kmín, skořice, pepř, kurkuma, kardamom, fenykl a mnohé další druhy koření. Z marocké kuchyně doporučujeme ochutnat především místní berberskou specialitu tajin z velbloudího masa a tradiční kuskus.
Vychutnejte si speciality marocké kuchyně
Nejčastějšími pokrmy, na které v Maroku narazíte, jsou:
- Bastila - sváteční pečený koláč z několika vrstev těsta, které jsou prokládány masem, vajíčky, houbami a rozinkami
- Harira - luštěninová polévka s masem ochucená koriandrem (někdy obsahuje rýži či vejce)
- Kebab - pečené jehněčí maso na rožni odkrajované po kouscích
- Kefta - masové karbanátky
- Kuskus - krupice dušená v páře podávaná se zeleninou a masem (nejčastěji skopovým)
- Mechoui - rožněné skopové maso, které se peče na velkých oslavách
- M´hencha - zeleninový závitek s mandlemi
- Poulet - kuřecí maso plněné olivami či rozinkami
- Tajin - směs masa, rýže a zeleniny, jež se připravuje v hrnci zvaném stejně jako tento pokrm - tajin
K pokrmům se podává jako příloha arabský chléb. Maročané jedí hojně také saláty z čerstvé zeleniny, především z rajčat a oliv.
Zakončete hodování dezertem marocké kuchyně
V Maroku seženete především sladkosti z ořechů, medu, cukru, karamelu a sušeného ovoce. Ochutnejte smažené taštičky z listového těsta plněné ořechovou nebo mandlovou pastou - tzv. briouats (mohou být také ve slané variantě s masem). Milovníkům sladkých dezertů jistě budou chutnat sladké rohlíčky s marcipánem i směs avokáda, jogurtu a cukru v hustém nápoji - jus d´avocat. Zdravější variantou dezertu je sušené ovoce (především datle a fíky) nebo čerstvé ovoce. Určitě vyzkoušejte granátová jablka a voňavé mandarinky, které vás osvěží a dodají vám potřebné vitamíny.
Zapijte jídlo tradičním marockým čajem
Aniž byste ochutnali proslulý marocký čaj, rozhodně nesmíte z Maroka odjet. Tradiční čaj pijí Maročané doma, na návštěvách i v tzv. "Salon de Thé". Pokud zavítáte do marocké rodiny, bude vám čaj určitě nabídnut. Někdy vám ho dokonce nalijí i prodavači, když vstoupíte do jejich obchodu. Pití marockého čaje je v Maroku zkrátka tradice. Tento sladký mátový čaj se servíruje v ozdobných skleničkách. Jde o zelený čínský čaj s lístky čerstvé máty a velkým množstvím cukru.
Pokud nejste právě milovníci čaje, dejte si silnou kávu připravovanou v džezvě nebo vymačkanou šťávu z čerstvého ovoce. Alkoholické nápoje se v Maroku s ohledem na místní náboženství příliš nepijí. V turistických zařízeních a některých obchodech však není problém alkohol sehnat.
Co by vás mohlo dále zajímat
- Vyberte si z naší nabídky zájezdů do Maroka.
- Informujte se o průměrných cenách potravin v Maroku.
- Přečtěte si také základní informace o zemi.
- Podívejte se také na praktické rady na cestu a počasí v Maroku.