Ománská kuchyně: jaké místní speciality ochutnat?

Pro ománskou kuchyni jsou typické tyto základní suroviny: ryby, jehněčí, kozí, skopové a kuřecí maso, rýže, ořechy, zelenina a bylinky. Ománská jídla jsou výrazně dochucená kořením (především kardamomem, hřebíčkem, česnekem a šafránem). Ománská kuchyně vychází z arabské kuchyně, ale setkáte se zde s vlivy mnoha dalších kuchyní, např. s indickou, pákistánskou, íránskou, čínskou, thajskou či filipínskou kuchyní. Kromě typických arabských jídel tak velmi často narazíte především na indická jídla.

Tradiční ománská jídla

Která jídla ománské kuchyně stojí za to vyzkoušet?

  • Arsia - pokrm z jehněčího masa a rýže podávaný během svátku Eid
  • Harees - pomalu vařené kousky masa s pšenicí a kořením na dřevěném uhlí, výsledný pokrm je kašovitý
  • Maqbous - dušené kozí maso s citronem a kořením podávané s šafránovou rýží
  • Mashuai - pečená treska servírovaná s rýží ochucenou citronem
  • Shawarma - kousky kuřecího nebo skopového masa pečené na svislé otočné tyči podobně jako gyros a podávané s arabským chlebem a zeleninou
  • Shuwa - sváteční ománské jídlo, kozí maso pomalu pečené v podzemní peci s kořením a bylinkami

Tradiční ománskou přílohou je rýže, která se servíruje snad ke všem pokrmům. Často se dochucuje kardamomem, skořicí a šafránem. Dále se v Ománu jí různé placky, např. rukhal. Jde o tenkou chlebovou placku pečenou na ohni. Ománský chléb má dvojitou stěnu, takže je možné ho plnit kousky masa, zeleninou apod. Místní obyvatelé ho jedí také na sladko, např. s marmeládou nebo oříšky.

Ifthar

Ománské sladkosti

Z dezertů v Ománu doporučujeme ochutnat halwu, která je podobná želé a obsahuje oříšky, kardamom, cukr a další přísady. Výborné jsou místní sladkosti z medu, mandlí a oříšků. Typickým sladkým snídaňovým jídlem je balaleet - pokrm z nudlí, vajec, skořice, cukru a oleje. Pokud budete chtít něco zdravějšího, zvolte datle či banány, které jsou zde velmi oblíbené výtečné.

Nejoblíbenější ománské nápoje

V Ománu, stejně jako v ostatních arabských zemích, je typické pití kávy. Tradiční ománská káva se připravuje z čerstvě upražených kávových zrn a kardamomové moučky. Kromě kávy je populárním nápojem také tzv. laban (slané podmáslí) a další nápoje na bázi mléka smíchané s kardamomem a pistáciovými oříšky. Co se týče alkoholických nápojů, nejsou z náboženských důvodů v Ománu běžné. Dováží se sem z Evropy a seženete je pouze ve specializovaných obchodech, restauracích či hotelech pro turisty.

Káva
Arabská káva a datle

Co by vás mohlo dále zajímat