Ochutnejte speciality polské kuchyně
Polská kuchyně je velmi specifická a rozmanitá. Mezi její základní suroviny patří maso (hlavně vepřové), ryby, zelenina (především brambory, kysané zelí a červená řepa), houby, vejce, mléko a mléčné výrobky. Pro polskou kuchyni jsou tradičními pokrmy různé husté polévky, omáčky, maso, zvěřina, knedlíky a pirohy. Polská kuchyně je ovlivněna kuchyní svých východních sousedů (ukrajinskou, ruskou), dále středoevropskou, německou a tureckou kuchyní. Typickým kořením polských pokrmů je majoránka, kmín a kopr. Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná.
Vydatné polské polévky
Pro polskou kuchyni jsou typické husté a vydatné polévky. Na které z nich narazíte v Polsku nejčastěji?
- Barszcz - vývar z masa a červené řepy
- Flaki - dršťková polévka
- Chlodnik - studená polévka z mléka a smetany s červenou řepou a další zeleninou
- Krupnik - kroupová polévka s masem
- Žurek - hustá polévka s klobásou, houbami a vejcem
Tradiční hlavní jídla polské kuchyně
Z polské kuchyně vám kromě výše zmíněných lahodných polévek doporučujeme vyzkoušet také následující tradiční polská jídla:
- Bigos - hustá směs kysaného zelí, masa, špeku, hub a klobásy, která se připravuje několik dní
- Dzik - pečený divočák
- Galonka - vepřové koleno s kysaným zelím a křenem
- Golabki - směs mletého hovězího s rýží v zelném listu
- Kotlet schabowy - vepřový řízek podávaný s bramborovou kaší a zelím
- Pierogi - vařené či smažené taštičky z nekynutého těsta plněné různými náplněmi (maso, zelí, houby, brambory, tvaroh) sypané smaženou cibulkou a polité omastkem
- Placki ziemniaczane - bramborové placky podávané se zakysanou smetanou
- Zapékanka - oblíbené polské jídlo z rychlého občerstvení, pečivo zapečené s uzeninou, sýrem a houbami
Sladké polské dezerty
Také polské dezerty jsou velmi chutné. Které z nich stojí za to vyzkoušet?
- Faworki - sladké drobné pečivo sypané cukrem
- Galaretka - dezert v podobě ovocného želé se smetanou či čerstvým ovocem
- Krówki - slavné měkké polské karamelky
- Makowiec - makový závin
- Paczki - smažené plněné koblihy (např. jahodová, čokoládová, meruňková)
- Racuchy - polské lívance
- Sernik - tvarohový dezert
Polský alkohol: vodka, pivo a medovina
Nejoblíbenějším polským alkoholickým nápojem je vodka Žubrówka, do níž se vkládá stéblo traviny, které dodává vodce specifickou chuť. Velmi chutné a kvalitní je polské pivo. I přesto se do Polska hojně dováží německé, dánské i české pivo. V polských restauracích narazíte také na netradiční kombinaci piva s ovocným džusem, skořicí nebo medem. Z medu se vyrábí i další populární polský alkohol - zdejší medovina je opravdu výtečná.
Co by vás mohlo dále zajímat
- Vyberte si z naší nabídky zájezdů do Polska.
- Informujte se o průměrných cenách potravin a pokrmů v restauracích v Polsku.
- Přečtěte si také základní informace o Polsku.
- Podívejte se na další speciality zahraničních kuchyní.
- Pokud milujete kulinářské zážitky, přečtěte si o gastroturistice.