1. eTravel.cz
  2. Polsko
  3. Polská kuchyně

Ochutnejte speciality polské kuchyně

Polská kuchyně je velmi specifická a rozmanitá. Mezi její základní suroviny patří maso (hlavně vepřové), ryby, zelenina (především brambory, kysané zelí a červená řepa), houby, vejce, mléko a mléčné výrobky. Pro polskou kuchyni jsou tradičními pokrmy různé husté polévky, omáčky, maso, zvěřina, knedlíky a pirohy. Polská kuchyně je ovlivněna kuchyní svých východních sousedů (ukrajinskou, ruskou), dále středoevropskou, německou a tureckou kuchyní. Typickým kořením polských pokrmů je majoránka, kmín a kopr. Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná.

Zurek
Tradiční žurek s klobásou a vejcem

Vydatné polské polévky

Pro polskou kuchyni jsou typické husté a vydatné polévky. Na které z nich narazíte v Polsku nejčastěji?

  • Barszcz - vývar z masa a červené řepy
  • Flaki - dršťková polévka
  • Chlodnik - studená polévka z mléka a smetany s červenou řepou a další zeleninou
  • Krupnik - kroupová polévka s masem
  • Žurek - hustá polévka s klobásou, houbami a vejcem

Tradiční hlavní jídla polské kuchyně

Z polské kuchyně vám kromě výše zmíněných lahodných polévek doporučujeme vyzkoušet také následující tradiční polská jídla:

  • Bigos - hustá směs kysaného zelí, masa, špeku, hub a klobásy, která se připravuje několik dní
  • Dzik - pečený divočák
  • Galonka - vepřové koleno s kysaným zelím a křenem
  • Golabki - směs mletého hovězího s rýží v zelném listu
  • Kotlet schabowy - vepřový řízek podávaný s bramborovou kaší a zelím
  • Pierogi - vařené či smažené taštičky z nekynutého těsta plněné různými náplněmi (maso, zelí, houby, brambory, tvaroh) sypané smaženou cibulkou a polité omastkem
  • Placki ziemniaczane - bramborové placky podávané se zakysanou smetanou
  • Zapékanka - oblíbené polské jídlo z rychlého občerstvení, pečivo zapečené s uzeninou, sýrem a houbami
Pierogi
Polské pierogi plněné zelím a houbami

Sladké polské dezerty

Také polské dezerty jsou velmi chutné. Které z nich stojí za to vyzkoušet?

  • Faworki - sladké drobné pečivo sypané cukrem
  • Galaretka - dezert v podobě ovocného želé se smetanou či čerstvým ovocem
  • Krówki - slavné měkké polské karamelky
  • Makowiec makový závin
  • Paczki - smažené plněné koblihy (např. jahodová, čokoládová, meruňková)
  • Racuchy - polské lívance
  • Sernik - tvarohový dezert

Polský alkohol: vodka, pivo a medovina

Nejoblíbenějším polským alkoholickým nápojem je vodka Žubrówka, do níž se vkládá stéblo traviny, které dodává vodce specifickou chuť. Velmi chutné a kvalitní je polské pivo. I přesto se do Polska hojně dováží německé, dánské i české pivo. V polských restauracích narazíte také na netradiční kombinaci piva s ovocným džusem, skořicí nebo medem. Z medu se vyrábí i další populární polský alkohol - zdejší medovina je opravdu výtečná.

Co by vás mohlo dále zajímat