Vychutnejte si portugalskou kuchyni!
Portugalská kuchyně vychází z následujících surovin: ryby (hlavně tresky, makrely, sardinky), mořské plody, maso (především vepřové, drůbeží a králičí), luštěniny, obiloviny, zelenina (hlavně brambory), ovoce, olivy, olivový olej, různé bylinky, česnek, mléčné výrobky a kozí i ovčí sýry. V průběhu historie působilo na portugalskou kuchyni mnoho vlivů, především španělských, jihoamerických, severoafrických i asijských. Přesto si portugalská kuchyně zachovala jednoduchost a jistou specifičnost.
Tradiční portugalská jídla a speciality
Které speciality a jídla portugalské kuchyně stojí za to vyzkoušet?
- Açorda - alentejská polévka z rozmixovaného chleba, vajec, česneku, koriandru a olivového oleje
- Alheira - klobása z jiného než vepřového masa a chlebu
- Arozz de marisco - pokrm podobný španělské paelle, rýže s mořskými plody a zeleninou
- Bacalhau - sušená nasolená treska připravovaná na mnoho způsobů, známý je např. pokrm bacalhau a Gomes de Sá (vrstvy nasolené tresky, brambor a cibule s vejci a olivami)
- Bife - plátek masa (hovězího či vepřového) s vinnou omáčkou servírovaný obvykle se smaženými bramborami a volským okem
- Caldeirada - dušené jídlo z různých druhů ryb a brambor
- Cataplana - dušené mořské plody s olivovým olejem a zeleninou, původem z Algarve
- Caldo verde - tradiční portugalská polévka z brambor, kapusty, cibule a klobás, servíruje se teplá či studená
- Espada preta - černá úhořovitá ryba tkaničnice, která se podává se smaženým banánem, krevetovou omáčkou a rajčaty
- Espetada - špíz z masa nebo mořských plodů
- Chouriço - uzená vepřová klobása s paprikou
- Leitão assado – pečené sele
- Migas - pokrm z chlebu s česnekem, olivovým olejem a zeleninou
- Pastel de bacalhau - smažené koláčky ze směsi nasolené tresky plněné ovčím sýrem
- Porço à alentejana - portugalské jídlo z vepřového masa a škeblí
- Serra - slavný portugalský ovčí sýr z regionu Serra da Estrella
K portugalským jídlům se jako příloha servírují brambory (vařené, pečené i smažené), rýže, chléb (broa - kukuřično-pšeničný chléb) nebo tzv. milho frito (smažená kukuřičná kaše).
Věhlasné portugalské koláčky a ostatní sladkosti
Ze zákusků portugalské kuchyně rozhodně musíte ochutnat slavné portugalské koláčky pastel de nata, které jsou naprosto výtečné. Skládají se z listového těsta plněného žloutkovým krémem a pocházejí z Lisabonu. Tyto lahodné portugalské koláčky seženete v každé portugalské cukrárně či pekárně. Dalšími skvělými místními dezerty jsou ovos moles (oválný zákusek podobný vejci s žloutkovým krémem a cukrem v tenkém těstě), pudim flan (vanilkový pudink ve tvaru malé bábovky s karamelem) a arroz doce (sladký rýžový nákyp s mlékem, skořicí a citronem).
Portugalské víno a další nápoje portugalské kuchyně
Portugalské víno je opravdu výtečné. Není divu, že ho Portugalci pijí ze všech nápojů snad nejvíce. Ať už jde o slavné portské víno, klasické portugalské víno nebo lahodné víno z Madeiry (posílené brandy). Portugalské víno se dělí na bílé, červené, růžové, zelené (mladé kyselé a jiskrné víno) a zralé víno Maduro. Co se týče piva, narazíte v Portugalsku na poměrně kvalitní značky. Doporučujeme např. Sagres, Super Bock, Cristal či Cintra.
Z tvrdších alkoholických nápojů ochutnejte ponchu (pálenka z cukrové třtiny) nebo aguardente (různé pálenky z vinných hroznů, fíků, jahod, třešní či bylinek).
Z teplých nápojů zaujímá v portugalské kuchyni nezastupitelné místo káva. Podává se zde silná černá káva původem většinou z Brazílie. Kávu si Portugalci vychutnávají každý den s některým ze skvělých portugalských zákusků. Kromě kávy však Portugalci holdují také čaji, údajně prý dokonce naučili popíjet čaj Angličany.
Specifická kuchyně Porta
Pro portskou kuchyni je typická specialita francesinha (teplý sendvič s masem, šunkou a sýrem zalitý rajčatovo-pivní omáčkou) servírovaný s hranolky. Někdy se k francesinze podává také volské oko. Jde o jídlo pocházející právě z Porta, kde ho můžete ochutnat na každém rohu. Další portskou specialitou je tzv. tripas à moda do Porto (pokrm z drštěk a bílých fazolí).
Slavné portské víno
K portské kuchyni neodmyslitelně patří portské víno, které se vyrábí pouze v regionu Douro v okolí horního toku řeky Douro. Historie pěstování portského vína je zde velmi dlouhá. Portské víno je silné víno s přidaným vinným destilátem (brandy), které má těžší a sladší chuť. Ochutnáte ho v mnoha vinných sklípcích či restauracích v Portu. Existují dva základní druhy portského vína, a to tawny a ruby, které zrají v dubových sudech. Ruby zraje pouze 3 roky a má sladkou ovocnou chuť a tmavou barvu, zatímco tawny zraje déle a získá ostřejší ořechovou chuť a nazlátlou barvu. Nejlepším portským vínem je tzv. vintage, které je vyrobené z hroznů pouze jednoho ročníku a je velice drahé.
Co by vás mohlo dále zajímat
- Vyberte si z naší nabídky zájezdů do Portugalska a zjistěte vše zajímavé o této zemi.
- Informujte se o průměrných cenách potravin v Portugalsku.
- Přečtěte si také základní informace o Portugalsku.
- Podívejte se na další speciality zahraničních kuchyní.
- Pokud milujete kulinářské zážitky, přečtěte si o gastroturistice.