Ochutnejte slovenskou kuchyni a typická slovenská národní jídla
Slovenská kuchyně je ovlivněna kuchyní českou, maďarskou, polskou i rakouskou. Mezi základní suroviny slovenské kuchyně patří kuřecí, hovězí, skopové a vepřové maso, mléko a mléčné výrobky (obzvlášť sýry), dále obiloviny, luštěniny, houby, brambory, kysané zelí a jiná zelenina. K přípravě pokrmů se podobně jako v české kuchyni používá sádlo a olej. Typickým kořením je paprika, pepř, kmín, majoránka a česnek. Slovenská kuchyně se liší regionálně. Například na jihu je velmi patrný vliv maďarské kuchyně, je zde typické podávání guláše a různých uzenin a masných výrobků. Národním jídlem pro celé Slovensko jsou halušky.
Začněte hodování slovenskou polévkou
Mezi tradiční polévky slovenské kuchyně patří kapustnica (polévka z kysaného zelí, smetany, hub, švestek, klobásy a uzeného masa), šošovicová polievka (čočková polévka) a fazulová polievka (fazolová polévka).
Jaká jsou další tradiční jídla slovenské kuchyně?
Tradiční přílohou slovenské kuchyně jsou brambory, knedlíky, lokše (bramborové placky) a bílý chléb. Podobně jako v Čechách, také na Slovensku se často podávají různé omáčky. Tzv. prívarky jsou obvykle zahuštěné moukou, případně smetanou nebo mlékem a jejich základem je zelenina (např. hrachový, kapustový či karfiolový prívarok).
Místní specialita: ovčí sýry
Vyhlášené jsou místní sýry, obzvlášť ovčí. Mezi nejznámější patří bryndza (z ovčího mléka nebo ze směsi ovčího a kravského mléka), oštiepok (valašský ovčí sýr žlutavé barvy ve tvaru šišek vhodný k zapékání či smažení), parenica (pařený ovčí sýr uzený či neuzený) a korbáčik (pařený sýr ve tvaru zapletených copů).
Slovenské halušky s brynzou či zelím
Již zmíněné halušky jsou typickým národním slovenským pokrmem. Podávají se obvykle se zelím (strapačky), brynzou a slaninou nebo s uzeným sýrem a klobásou (furmanské halušky). Jde o malé hrudky z bramborového těsta protlačené přes cedník a vařené ve slané vodě.
Oslaďte si život slovenskými dezerty
Slovenské dezerty jsou poměrně podobné českým dezertům. Mezi tradiční sladká jídla patří na Slovensku různé záviny (ořechové, tvarohové, jablečné či makové), koláče, kynuté buchty, sladké knedlíky s ovocem a šúlance (šišky s mákem). Na sladko se připravují také pirohy a tzv. rezance (s tvarohem, marmeládou a sypané mákem či ořechy). Velmi oblíbený je tzv. skalický trdelník. Mezi tradiční slovenské cukroví patří vánočka, vanilkové rožteky (rohlíčky), čokoládové šuhajdy nebo medvedie labky. Populární jsou také tzv. bobálky neboli opekance (pečené kuličky z kynutého těsta s tvarohem, ořechy nebo mákem).
Co by vás mohlo dále zajímat
- Vyberte si z naší nabídky zájezdů na Slovensko a zjistěte vše zajímavé o této zemi.
- Informujte se o průměrných cenách potravin na Slovensku.
- Přečtěte si také základní informace o Slovensku.
- Podívejte se na další speciality zahraničních kuchyní.
- Pokud milujete kulinářské zážitky, přečtěte si o gastroturistice.