1. eTravel.cz
  2. Thajsko
  3. Thajská kuchyně

Ochutnejte thajskou kuchyni a její speciality

Thajská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších exotických kuchyní světa. Své popularitě vděčí za chutnost, pestrost, rychlost přípravy a také proslulou ostrost pokrmů. Thajská kuchyně je ovlivněna kuchyní indickou a čínskou. Jejími tradičními surovinami jsou kuřecí a vepřové maso, ryby a mořské plody, rýže, zelenina, tropické ovoce, ořechy, palmový nebo sojový olej, kokosové mléko a různé druhy bylinek a koření (např. koriandr, citronová tráva, bazalka, chilli, kari, zázvor, skořice, kurkuma, galangal, kafrová limetka). Mnoho pokrmů se dochucuje rybí omáčkou.

Curry
Thajské kuřecí kari s rýží

Jak jíst thajské pokrmy?

Příprava jídel thajské kuchyně se vyznačuje tím, že jsou suroviny krájeny nebo sekány na malé kousky a následně rychle tepelně upraveny. Z toho důvodu nepotřebujete při stolování v Thajsku nůž. K dispozici je pouze lžíce (pravá ruka) a vidlička (levá ruka). Hůlky se dávají k pokrmům z nudlí. Thajské porce jsou obvykle velmi malé, jelikož se současně podává více chodů. Nejdůležitějším jídlem dne je večeře, která se považuje za společenskou událost. Thajci dlouho vychutnávají pokrmy a povídají si. Rýže se servíruje každému do vlastní misky nebo talíře a ostatní pokrmy (polévka, omáčky apod.) se pokládají do středu stolu, odkud si každý bere ke své rýži.

Thajské jídlo
Thajské pokrmy

Rýže: nezbytná součást thajské kuchyně

Typickou přílohou k thajským jídlům je rýže. Je základem většiny pokrmů a podává se k různým druhům masa, rybám i mořským plodům. Když místní obyvatelé svolávají ke stolu, říkají: „je čas jíst rýži”. V Thajsku se setkáte především s klasickou bílou rýží, jasmínovou rýží, tmavou klihovitou rýží (používá se obvykle pro přípravu sladkých pokrmů) a klihovitou rýží. Rýže se podává vařená nebo smažená. Dělají se z ní také rýžové nudle.

Tradiční jídla thajské kuchyně

Thajci jedí jako hlavní chod převážně maso či mořské plody s rýží nebo nudlemi. Kromě různých úprav těchto pokrmů však v Thajsku můžete ochutnat také speciality, na které jinde nenarazíte. Různě tepelně upravený hmyz (např. smažený) vyzkoušíte v pouličních stáncích. Z thajské kuchyně doporučujeme ochutnat především:

Tom Yam
Polévka Tom Yam
  • Kaeng Khiao Wan – zelené kari z kokosového mléka a kari pasty ze zelených chilli papriček
  • Kaeng Massaman – kari s indickým kořením (skořice, hřebíček, badyán, kardamom), masem, oříšky a bramborami
  • Kaeng Panaeng – kuřecí kari z kokosového mléka, kari pasty, oříšků a koření (koriandr, chilli, bazalka)
  • Pad Kaphrao – pikantní maso nebo krevety s chilli, česnekem a thajskou bazalkou
  • Pad Thai - typický ostrý pokrm v podobě smažených nudlí s masem nebo krevetami, chilli a oříšky
  • Tom Yam - tradiční pikantní kyselá polévka, připravovaná obvykle z krevet či kuřecího masa, citronové trávy, limetky, chilli a zeleniny
  • Tod Mun Pla – rybí karbanátky
  • Satay – kuřecí maso na špízu s arašídovou omáčkou
  • Som Tam – ostrý zeleninový salát z papáji a krevet

Sladké thajské dezerty

Mezi populární thajské sladkosti patří slazená rýže s kokosovým mlékem a banánem nebo mangem, smažené banánysladké pečivo a zmrzlina z kokosového mléka a třtinového cukru. Velmi zdravé, chutné a sladké je místní ovoce - banány, ananas, mango, durian, jackfruit, liči, karambola, tamarind a další. 

Nápoje thajské kuchyně

Mezi nejoblíbenější thajské nealkoholické nápoje patří šťávy z čerstvého ovoce, dále limonády známých značek (Coca Cola apod.) a čaj. Nejvíce se v Thajsku pije zelený čínský čaj, čaj oolong (polozelený nebo žlutozelený z částečně fermentovaných lístků) a černý indický čaj. Z alkoholických nápojů je populární pivo značky Singha a Chang. Seženete zde také lihoviny, rýžovou whisky i rum z cukrové třtiny. 

Jídlo na ulici
Výběr thajského jídla na ulici v Bangkoku

Co by vás mohlo dále zajímat