Ochutnejte thajskou kuchyni a její speciality
Thajská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších exotických kuchyní světa. Své popularitě vděčí za chutnost, pestrost, rychlost přípravy a také proslulou ostrost pokrmů. Thajská kuchyně je ovlivněna kuchyní indickou a čínskou. Jejími tradičními surovinami jsou kuřecí a vepřové maso, ryby a mořské plody, rýže, zelenina, tropické ovoce, ořechy, palmový nebo sojový olej, kokosové mléko a různé druhy bylinek a koření (např. koriandr, citronová tráva, bazalka, chilli, kari, zázvor, skořice, kurkuma, galangal, kafrová limetka). Mnoho pokrmů se dochucuje rybí omáčkou.
Jak jíst thajské pokrmy?
Příprava jídel thajské kuchyně se vyznačuje tím, že jsou suroviny krájeny nebo sekány na malé kousky a následně rychle tepelně upraveny. Z toho důvodu nepotřebujete při stolování v Thajsku nůž. K dispozici je pouze lžíce (pravá ruka) a vidlička (levá ruka). Hůlky se dávají k pokrmům z nudlí. Thajské porce jsou obvykle velmi malé, jelikož se současně podává více chodů. Nejdůležitějším jídlem dne je večeře, která se považuje za společenskou událost. Thajci dlouho vychutnávají pokrmy a povídají si. Rýže se servíruje každému do vlastní misky nebo talíře a ostatní pokrmy (polévka, omáčky apod.) se pokládají do středu stolu, odkud si každý bere ke své rýži.
Rýže: nezbytná součást thajské kuchyně
Typickou přílohou k thajským jídlům je rýže. Je základem většiny pokrmů a podává se k různým druhům masa, rybám i mořským plodům. Když místní obyvatelé svolávají ke stolu, říkají: „je čas jíst rýži”. V Thajsku se setkáte především s klasickou bílou rýží, jasmínovou rýží, tmavou klihovitou rýží (používá se obvykle pro přípravu sladkých pokrmů) a klihovitou rýží. Rýže se podává vařená nebo smažená. Dělají se z ní také rýžové nudle.
Tradiční jídla thajské kuchyně
Thajci jedí jako hlavní chod převážně maso či mořské plody s rýží nebo nudlemi. Kromě různých úprav těchto pokrmů však v Thajsku můžete ochutnat také speciality, na které jinde nenarazíte. Různě tepelně upravený hmyz (např. smažený) vyzkoušíte v pouličních stáncích. Z thajské kuchyně doporučujeme ochutnat především:
- Kaeng Khiao Wan – zelené kari z kokosového mléka a kari pasty ze zelených chilli papriček
- Kaeng Massaman – kari s indickým kořením (skořice, hřebíček, badyán, kardamom), masem, oříšky a bramborami
- Kaeng Panaeng – kuřecí kari z kokosového mléka, kari pasty, oříšků a koření (koriandr, chilli, bazalka)
- Pad Kaphrao – pikantní maso nebo krevety s chilli, česnekem a thajskou bazalkou
- Pad Thai - typický ostrý pokrm v podobě smažených nudlí s masem nebo krevetami, chilli a oříšky
- Tom Yam - tradiční pikantní kyselá polévka, připravovaná obvykle z krevet či kuřecího masa, citronové trávy, limetky, chilli a zeleniny
- Tod Mun Pla – rybí karbanátky
- Satay – kuřecí maso na špízu s arašídovou omáčkou
-
Som Tam – ostrý zeleninový salát z papáji a krevet
Sladké thajské dezerty
Mezi populární thajské sladkosti patří slazená rýže s kokosovým mlékem a banánem nebo mangem, smažené banány, sladké pečivo a zmrzlina z kokosového mléka a třtinového cukru. Velmi zdravé, chutné a sladké je místní ovoce - banány, ananas, mango, durian, jackfruit, liči, karambola, tamarind a další.
Nápoje thajské kuchyně
Mezi nejoblíbenější thajské nealkoholické nápoje patří šťávy z čerstvého ovoce, dále limonády známých značek (Coca Cola apod.) a čaj. Nejvíce se v Thajsku pije zelený čínský čaj, čaj oolong (polozelený nebo žlutozelený z částečně fermentovaných lístků) a černý indický čaj. Z alkoholických nápojů je populární pivo značky Singha a Chang. Seženete zde také lihoviny, rýžovou whisky i rum z cukrové třtiny.
Co by vás mohlo dále zajímat
- Vyberte si z naší nabídky zájezdů do Thajska a zjistěte vše zajímavé o Thajském království.
- Přečtěte si také základní informace o zemi a o počasí v Thajsku.
- Informujte se o cenách potravin a pokrmů v restauracích v Thajsku.
- Podívejte se na další speciality zahraničních kuchyní.
- Pokud milujete kulinářské zážitky, přečtěte si o gastroturistice.