1. eTravel.cz
  2. Tunisko
  3. Místní kuchyně

Ochutnejte tradiční tuniskou kuchyni

Tuniská kuchyně je ovlivněna kuchyní arabskou, tureckou a středomořskou. Mezi typické suroviny místní kuchyně patří čerstvá zelenina, skopové, jehněčí, kozí a drůbeží maso a ryby a mořské plody. Tuniské pokrmy jsou obvykle výrazně kořeněné. Setkáte se především s římským kmínem, česnekem, šafránem, bobkovým listem a mátou. Z důvodu arabské kultury a náboženství je mezi místními lidmi zpravidla vyloučena konzumace vepřového masa a pití alkoholu.

tuniská kuchyně

Snídaně je v Tunisku spíše lehčí a tvoří ji obvykle káva se sladkým pečivem. V hotelech dostanete mnohem širší nabídku snídaní přizpůsobenou evropským standardům. Oběd se podává mezi 12. a 15. hodinou a bývá o něco lehčí než u nás. Některé tuniské restaurace nabízejí zvýhodněné obědové nabídky. Nejdůležitějším jídlem dne je večeře. Večeří se přibližně kolem 20. hodiny. Pokud chcete poznat opravdu autentickou tuniskou kuchyni, neváhejte vyzkoušet některé z místních kaváren či restaurací. Ve většině případů se nemusíte obávat nedostatečné kvality nebo hygieny stravovacího zařízení, což snadno poznáte již podle prvního dojmu. V některých podnicích bývá na stolech k dispozici ostrá omáčka harrisa, pečivo a voda.

Vyzkoušejte typické tuniské pokrmy

Mezi jídla, na která v Tunisku narazíte nejčastěji, patří následující pokrmy:Tuniská večeře

  • Kuskus - pšeničná krupice podávaná se zeleninou a masem či rybou
  • Brik - piroh z listového těsta plněný mletým masem, tuňákem, vejcem nebo brambory
  • Tajine - zapékaná směs z masa a vajec
  • Merguez - ostré skopové párečky
  • Schorba - pikantní vývar s těstovinami
  • Chakchouka - zeleninový pokrm s masem a vejci
  • Salade Mechouia - nasekaná zelenina s tuňákem a vejcem
  • Salade Tunisienne - salát z nadrobno nasekané čerstvé zeleniny
  • Harrisa - ostrá chilli pasta s olejem a česnekem
  • Oslaďte si život dezerty tuniské kuchyně

    Nejznámějším tuniským dezertem z arabské kuchyně je baklava (sladkost z ořechů, mandlí, medu a sezamu), dále maqroudh (medové koláčky s datlemi), assida (krém z lískových oříšků, mléka, vajec a pistácií) a ftair (ořechový koláč). Tuniské zákusky jsou velice sladké, často plněné ořechy či mandlemi a obalené v medu nebo marcipánu. Mezi dezerty můžeme zařadit také sladké ovoce, jako např. datle, pomeranče, mandarinky, melouny apod.

    Slazené datle

    Tunisané pijí vzhledem k arabské kultuře a místnímu náboženství převážně nealkoholické nápoje. Často se podává minerální voda bez příchuti, sladké sycené nápoje, citronáda (z čerstvých citronů) či oržáda (mandlový sirup). Tuniská káva je velmi silná, zjemňuje se mlékem. Čaj bývá obvykle velice hořký z důvodu dlouhého vaření, podává se s mátovými lístky a pije se několikrát denně.

    Z alkoholických nápojů vyzkoušejte kvalitní tuniská vína, např. bílé ovocné Sidi-Rais nebo červené víno Magon. Z likérů je zajímavý datlový Thibarine nebo citrónový Cedratine. Z pálenek zase silná fíková Boukha. Nejčastěji podávané pivo je značky Celtia.

    Co by vás mohlo o Tunisku dále zajímat