Jak chutná britská neboli anglická kuchyně?
Britská kuchyně byla ještě donedávna považována za tučnou, fádní a těžko stravitelnou. Nová generace britských kuchařů však vylepšuje obraz britské kuchyně svěžími postupy, novými ingrediencemi i prvky zahraničních kuchyní (francouzské, italské, indické, mexické, americké apod.). Mezi základní suroviny anglické kuchyně patří tradičně maso, vnitřnosti, uzeniny, ryby, obiloviny, luštěniny (především fazole), zelenina (hlavně brambory a rajčata), vejce, mléko a mléčné výrobky.
Začněte den tradiční anglickou snídaní
Typická anglická snídaně se nazývá "full English breakfast" a skládá se z vajec, fazolí, opečené slaniny, párků, žampionů, grilované zeleniny (rajčat) a opečeného toastového chleba. Podává se snad ve všech britských restauracích. Sami Britové však obvykle snídají menší snídani, např. cereálie s jogurtem nebo opečený toastový chleba se zavařeninou, vajíčky či slaninou.
Vyzkoušejte typická jídla anglické kuchyně
Které speciality britské kuchyně stojí za to vyzkoušet?
- Bangers and mash - klobásy s bramborovou kaší a hráškem
- Fish and chips - nejslavnější anglické jídlo, smažená ryby a hranolky
- Haggis - skotské národní jídlo, směs ovčích vnitřností s krupicí vařená v ovčím žaludku
- Jacket potato - plněné pečené brambory (se šunkou, sýrem, houbami, fazolemi či rybou)
- Jugged hare - dušený zajíc se zeleninou
- Masové koláče - např. jehněčí (shepherd’s pie), hovězí (cottage pie) nebo hovězí s vepřovými ledvinkami (steak and kidney pie)
- Pie and mash - mleté maso s bramborovou kaší a omáčkou
- Puding - masové "jelito" s vepřovou krví (black pudding) nebo bez vepřové krve (white pudding)
- Roast beef - pečené hovězí maso podávané v tenkých plátcích
- Sandwich - plněné pečivo s šunkou, tuňákem, sýrem či zeleninou, které Britové často obědvají
V současnosti jsou ve Velké Británii velmi rozšířené restaurace a bistra různých světových kuchyní. Britové hojně jedí pizzy, hamburgery, gyros i čínskou, indickou či mexickou kuchyni.
Oslaďte si život dezerty britské kuchyně
Jaké jsou nejlepší moučníky britské kuchyně? Vyzkoušejte třeba populární bread and butter pudding, který je podobný naší zemlbábě, rebarborový koláč nebo tzv. trifle (dezert s želatinou, šlehačkou a čerstvým ovocem). Ve Velké Británii také velmi často narazíte na různé sušenky, které se podávají především s čajem.
Nejoblíbenější britské nápoje: čaj a pivo
Z nealkoholických nápojů se ve Velké Británii hojně pijí džusy (především jablečné), káva a čaj. Pití kávy však není ani zdaleka tak rozšířené jako jinde v Evropě, běžnější je právě pití čaje. Známý je pojem "čaj o páté" - jde o tradiční odpolední pití čaje. Podává se silný černý čaj s mlékem a čajovými sušenkami nebo různými vdolečky či koláčky. Co se týče alkoholických nápojů, preferují Britové především pivo (ale), a to buď tmavé (stout) nebo světlé (bitter), cider (kvašený nápoj z jablek či hrušek) či whisky.
Co by vás mohlo dále zajímat
- Vyberte si z naší nabídky zájezdů do Velké Británie a zjistěte vše zajímavé o této zemi.
- Informujte se o průměrných cenách potravin ve Velké Británii.
- Přečtěte si také základní informace o Velké Británii.
- Podívejte se na další speciality zahraničních kuchyní.
- Pokud milujete kulinářské zážitky, přečtěte si o gastroturistice.